Éjszakai boltzárat hoz Orbán Viktor bejelentése

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A miniszterelnök által bejelentett éjfél és reggel öt közötti kijárási korlátozás egyúttal az éjjel-nappali boltok, trafikok bezárását is magával hozhatja, és a benzinkutak forgalmát is megcsappanthatja. A korlátozás alól ugyanis kivételt csak a munkavégzés, a munkába járás vagy a munkából hazajutás, vagy az egészség védelme érdekében az otthonunk elhagyása jelent az új, kedd éjjel hatályba lépett szabályozás szerint. A korlátozás miatt elmaradó vásárlók jelentette forgalomkiesés azzal járhat, hogy ezeknek a boltoknak nem éri meg nyitva tartani ebben az időszakban még akkor sem, ha maga a vállalkozó boltos áll a pultnál.

Virusmaszk

Virusmaszk

A portál összesítése szerint nemcsak a kis élelmiszerboltokat érinti majd negatívan a változás, hanem a MANNA, Roni és hasonló kiskereskedelmi egységeket, illetve a benzinkutakon működő kereskedelmi láncok egységei mellett az éjszaka is nyitva tartó virág- és ajándékboltokat is. Nem lehet majd átvenni az éjjel-nappal nyitva tartó benzinkutakon a webshopokból érkező csomagokat sem az ismert csomagátvételi pontokon, hiába a 24 órás csomagautomata is. Ugyanakkor a rendelet munkavégzés címen engedi ezek feltöltését a futárszolgálatok és a webshopok dolgozói számára, de a vásárló csak hajnal öt után mehet el a megrendelt portékájáért. A portál szerint éjszaka csak munkába menet és munkából jövet címmel ugorhatunk be tankolni is.

A portál megjegyezi, hogy mivel a rendelet nem szól a veszélyelhárításról, ezért feltételezhető, hogy azok a szolgáltatók működhetnek, ahol munkavégzésről van szó, például éjjel is kihívható egy víz-, villanyszerelő, vagy éppen zárszerelő, ha éjfél előtt egy perccel beletörik a kulcs a zárba.

A teljes cikk elolvasható az index.hu oldalán, idekattintva.