Egyre több mentős kapja el a koronavírust, lehetetlen feladat előtt állnak

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Már egyre nehezebben bírják a koronavírus-teszteléssel járó pluszmunkát a mentők – mondta Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a Klubrádióban. Hozzátette: kollégái közül egyre többen „szintén beleesnek a betegségbe” vagy tesztre várnak. Ezért fogy a létszám, a betegségek száma és a tesztek iránti igény viszont csak nő, és ez lehetetlen feladat elé állítja őket.

Virusmaszk

Virusmaszk

A mentődolgozók végzik a tesztelés nagy részét még mindig, Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke az Esti gyorsban azt mondta: most már egyre nehezebben bírják. Kollégái közül egyre többen „szintén beleesnek a betegségbe”, többen maguk is tesztre várnak. Ezért fogy a létszám, a betegségek száma és a tesztek iránti igény viszont csak nő, napi több ezer tesztről van szó, ez lehetetlen feladat elé állítja őket.

Hangsúlyozta: a mentés a legelső, ez az Országos Mentőszolgálat elsődleges feladata, a tesztelést emellett kell elvégezniük. Részletezte: 12-24 órás szolgálatoknak vannak, és van már olyan hely, ahol a 12 óra egy részét mentési feladatokkal, más részét teszteléssel töltik, és vannak olyan mentők, akik befejezik a 12 órát, majd a szabadidejükben önként vállalják a tesztelést. Felhívta a figyelmet arra, hogy, bár használnak védőfelszerelést, ők is ki vannak téve a fertőzésnek.

VANNAK OLYAN HELYEK, AHOL MAJDNEM EGY KOMPLETT ÁLLOMÁS ELKAPTA A FERTŐZÉST, VAN, AHOL 15 EMBER ARRA VÁR, HOGY ÁTESSEN A TESZTELÉSEN, ÉS MEGTUDJA, HOGY VISSZAMEHET-E DOLGOZNI VAGY SEM.

A cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán, idekattintva.