Temetői óvintézkedések halottak napján

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus-járvány nemcsak az élet minden területén hozott változásokat, hanem a halál kegyeletteljes kezelésében, vagyis a temetkezésben, illetve a temetői ügyintézésben és látogatásban is.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az Indexen már megírták, hogy mindenszentek és halottak napja (november 2-áig) alkalmából meghosszabbított nyitvatartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők.

A Budapesti Temetkezési Intézet közleményben jelezte, hogy hétfőig 8 órától 18 óráig tartanak nyitva a temetőirodák, amelyekben a maszk és a kézfertőtlenítő használata kötelező a járvány miatt. Azt is közölték, hogy az ügyféltérben annyi ember tartózkodhat egyszerre, ahány aktív ügyfélpult áll rendelkezésre, azon kívül várakozva be kell tartani a másfél-két méteres távolságot.

A temetkezési intézet oldalán azt is hozzáteszik a temetőlátogatók figyelmét felhívva, hogy

LEGYENEK FIGYELEMMEL IDŐS HOZZÁTARTOZÓIKRA, ÉS LEHETŐSÉG SZERINT MEGHATALMAZÁSSAL INTÉZZÉK A SÍRHELYEKKEL KAPCSOLATOS TENNIVALÓKAT.

A ravatalozótermekben a befogadóképesség függvényében maximum 15–30 fő tartózkodhat, hogy a 1,5–2 méteres távolság betartható legyen. Azt is kérik, hogy a külső ravatalozásoknál is tartsák a távolságot a gyászolók, aki pedig a fertőzés bármely tünetét észleli magán (láz, köhögés, hasmenés, fáradékonyság), az kizárólag telefonon vagy e-mailben érintkezzen a temetkezési intézet munkatársaival.

Az Index megkeresésére a Budapesti Temetkezési Intézet azt írta, hogy az elmúlt időszakban is nyomon követték a látogatói forgalmat. A különböző napszakokban meglehetősen hektikus a látogatók száma, de egy folyamatosan sűrű látogatottságot tapasztaltak. Már az elmúlt hétvégén is több tízezren keresték fel a budapesti köztemetőket.

Vélhetően a lakosság jelen időszakban megfontoltabb, óvatosabb, és igyekszik majd elkerülni a nagyon forgalmas időszakokat – október 31-ét és november elsejét. Azonban a rendvédelmi szervek támogatásával igyekszünk minden gyalogos- és gépjárműforgalmat érintő problémát megoldani, uralni – tájékoztatott a temetkezési intézet.

Hogyan látogathatók a temetők?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője, Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy halottak napján és előtte, a hétvégén is

KIEMELTEN FONTOS A FERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSÉRE SZOLGÁLÓ SZABÁLYOK BETARTÁSA.

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy aki tünetet észlel magán, ne látogasson ki a temetőbe, ne találkozzon a családtagjaival. Érdemes kerülni a zsúfolt helyeket, csoportosulásokat a temetőkben és a temetői díszek, virágok megvásárlásakor is. Azt is elmondta,

SZABADTÉREN, AHOL SOKAN VANNAK, ÉRDEMES MASZKOT VISELNI, A TEMETŐK FENNTARTÓITÓL PEDIG AZT KÉRTE, HOGY FERTŐTLENÍTSÉK AZ ILLEMHELYEKET ÉS A GYAKRAN MEGÉRINTETT FELÜLETEKET.

A cikk elolvasható az index.hu oldalán, idekattintva.