Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 10. 30.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nyolcvanegy, hatósági áras PCR-tesztet kínáló egészségügyi vállalkozást ellenőrzött a fogyasztóvédelem az országban, és húsz esetben tapasztalt problémát – derült ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok, és emelkedik a kiszabható bírságok összege is. A határzár november 30-ig érvényben marad.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az ITM kezdeményezésére országos fogyasztóvédelmi akció indult a koronavírustesztek árazásának ellenőrzésére – jelentette be Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese. A szeptember 21-én elrendelt 19 500 forintos hatósági ár bevezetése után a szolgáltatók eltérően alakították ki az árpolitikájukat, és közbe az igény is megnövekedett. A vizsgálatok során az ár alkalmazását és feltüntetését is ellenőrizték, illetve azt is, hogy tételes tájékoztatást kapnak-e az ügyfelek.

Budapesten még zajlik az ellenőrzés, a 19 megyében már végeztek, 81 vállalkozást ellenőriztek, húsz esetben tapasztaltak valamilyen problémát, tehát minden negyedik jogsértően járt el. Összesen 240 ellenőrzést végeztek, 29 esetben észleltek jogsértést. 100 honlapot néztek át , 14 esetben találtak problémát. 83 telefonos ellenőrzés esetében háromszor tapasztaltak hibát.

A húsz jogsértő szolgáltató közül 14 ellen 17 eljárás indult. Egy részük együttműködő volt, ellenük nem kezdeményeztek fogyasztóvédelmi eljárást. Három esetben viszont már bírságot is ki kellett szabni, mert vagy nem érhetők el a tesztek 19 500 forintért, vagy nem egyértelmű az árazásuk.

3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a csütörtöki adatokat Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.