Szabolcsban olyan rossz a helyzet, hogy a háziorvosokat korra való tekintet nélkül elkezdték berendelni kórházi munkára

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A 444 több forrásból megerősített információja szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kormányhivatal elkezdte 24 órás határidővel kórházi munkára rendelni a megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvosokat a nyíregyházi Jósa András kórházba. Korra való tekintet nélkül. Az ok: a nyíregyházi Jósa András oktatókórházban - ami úgynevezett “elsődleges járványügyi ellátóként” felel a megye koronavírusos betegeiért - egyszerűen nem maradt elegendő beosztható orvos az intenzív osztályokra, illetve a koronás betegek kezeléséhez.

Virusmaszk

Virusmaszk

A megye háziorvosai úgy tudják, hogy a berendeléskor az egyetlen szempont, hogy van-e megfelelő szakvizsgájuk. Pedig az érintettek között igen sok a veszélyeztetett: a megye háziorvosainak több, mint a fele 60 évesnél idősebb és közülük többen küszködnek krónikus betegségekkel.

Az érintettek egy része több szempontból is vitatják ezt a megoldást. Egyrészt azért, mert ha így sikerül is megoldani a megyei kórház létszámgondjait, az egészségügyi ellátás másik, igen fontos területén keletkezik lyuk. Egy helyi háziorvos szerint ők a járványhelyzetben egyfajta őrszerepet is betöltenek, megakadályozva, hogy kezelhetetlen mennyiségű ember zúduljon a kórházi covid-osztályra. Egy másik érintett a 444-nek elmondta, hogy az ő praxisában napi száznál több orvos-beteg találkozás van mostanában - a döntő részük persze telefonon - és most van az influenzaoltás-szezon is, így igen súlyosan érinti az ellátás minőségét, hogy háziorvosok esnek ki a rendszerből. A várható problémák ellenére ez az orvos úgy látta, hogy kényszerhelyzet van, amit valahogy meg kellett oldani.

A teljes cikk elolvasható a 444.hu oldalán, idekattintva.