Így változik a moratórium januártól - megjelent a friss törvény

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Megjelent a Magyar Közlönyben a friss törvény a hitelek felmondási tilalmáról és a törlesztési moratórium meghosszabbításáról. A jogszabály január 1-jén lép hatályba.

Virusmaszk

Virusmaszk

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent az a törvény is, amely a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról szól a sérülékeny adósok számára. Az egyik új intézkedés a hitelfelmondási tilalom, amely azokra az adósokra vonatkozik, akik nem tudnak élni a moratórium meghosszabbításának lehetőségével.

A bankok és a lízingcégek június 30-ig egyetlen szerződést sem mondhatnak fel, ha az adós nem tud fizetni, és nem tud élni a moratórium meghosszabbításának lehetőségével sem. A hitelezőknek ehelyett arra kell törekedniük, hogy megegyezzenek az adóssal, és valamilyen módon átstrukturálják a hitelét, lízingszerződését. Ha ez nem sikerül, akkor viszont a friss jogszabály szerint jövő év június 30. után felmondhatják a szerződést.

Az adósok elég jelentős részét ez nem érinti, hiszen számukra folytatódhat a moratórium, vagyis nem kell fizetniük. Bent maradhatnak a moratóriumban azok, akik gyereket nevelnek. Gyereknek számít a magzat is, ha betöltötte a várandósság 12. hetét, illetve minden vér szerinti és örökbe fogadott 25 év alatti eltartott gyerek. Ha az eltartott megváltozott munkaképességű, akkor 25 év fölött is igénybe vehető utána a moratórium-hosszabbítás, feltéve, hogy az állapota már legalább egy éve tart, és várhatóan egy éven belül nem is szűnik meg.

A munkanélküliek, az álláskeresők, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok szintén élhetnek a moratórium meghosszabbításának a lehetőségével. A nevelőszülők és a gyermeket váró nevelőszülők is dönthetnek úgy, hogy további fél évvel meghosszabbítják a moratóriumukat. Több adóstárs esetén elegendő, ha az egyikük megfelel a moratórium-hosszabbítás kritériumainak. A cégek közül azok maradhatnak a moratóriumban, amelyek a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásnak minősülnek, ezt kormányrendelet határozza majd meg. A kormányrendelet még nem jelent meg, de a korábbi hírek szerint várhatóan azok a cégek kerülnek majd bele, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent a járvány hatására.

A teljes cikk elolvasható a napi.hu oldalán, idekattintva.