Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 10. 28.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A tesztelésnek nincs kapacitáshatára, már az Országos Vérellátó Szolgálat is beszállt - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elmondta, jelenleg 104 ezer, influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre.

Virusmaszk

Virusmaszk

Már háromezernél is több koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban a friss járványadatok szerint, az operatív törzsnek így minden oka megvolt rá, hogy szerdán újra bejelentéseket tegyen online sajtótájékoztatóján, ráadásul szerdára virradóra újabb 43 beteg elhunyt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetése során elmondta, a fertőzöttszám-emelkedéssel párhuzamosan emelkedik a kórházban ápoltak száma is.

"A védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült, több lépcsőben áll rendelkezésre" - húzta alá. "Továbbra is az a vezérlő elv, hogya betegeket oda szállítják, ahol a szükséges ellátás a legmagasabb színvonalon érhető el" - tette hozzá.

A második vonalban lévő intézmények némelyike is már belépett az ellátásba, ezek az egyetemi klinikák, de már budapesti egyéb intézményeket is bevontak a koronavírusos betegek gyógyításába.

A 43 elhunyttal kapcsolatban kijelentette, jellemzően több féle krónikus alapbetegségben szenvedtek.

Sajnálja, hogy több hírportál is átvette azt a hírt, hogy nincs meg a nyilvántartásban egy 68 éves koronavírusos elhunyt, miközben ez nem igaz.

"Kérem, hogy segítsük egymás munkáját, éppen elég feszültség gyűlik össze a világban, felesleges a feszültség mesterséges gerjesztése, szaporítása" - mondta még.

Az iskolai szünet tart, ezért az iskolákban tervszerűen zajlik a fertőtlenítő nagytakarítás, a katonaságot is bevonták ebbe.

A tesztelési kapacitás "folyamatosan nő" Müller Cecília szerint, örömmel tájékoztatott arról, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi vizsgálatokat végzők közé.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.