Gulyás: Nincs bizonyíték a tesztek száma és a védekezés eredményessége közötti összefüggésre

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések között Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője a járvány második hullámát értékelve arról beszélt: a számok napról-napra riasztóbbak, a felívelés „elképesztő” az esetszámokban, de a halálozási adatok „durva felfutása” is látható. A politikus úgy vélte: bár a kormány a tavaszi és az őszi adatokat összeadva nézi a statisztikát, ha most akarjuk meghatározni, hogy miként kell cselekedni, akkor a legfrissebb tendenciákból kell kiindulni – olvasható az MTI beszámolójában.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ennek alapján pedig – folytatta a képviselő – az elmúlt 14 nap szerint a 100 ezer főre vetített halálozási adatokban Magyarország az ötödik legrosszabb helyen áll Európában, míg a 100 ezer főre vetített tesztek számában, csak négy ország végez kevesebb tesztet Magyarországnál.

Burány meg is kérdezte a kormányt, mi az oka annak, hogy makacsul nem akarják tesztelni Magyarország lakosságát.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában azt mondta, a magyar egészségügy felkészült arra, hogy jelenlegi tendenciák folytatódása esetén is a ma ismert lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátást nyújtsa. Emellett mindannyiunk felelőssége, hogy a járványügyi szabályokat a lehető legnagyobb mértékben betartsuk, ha ez sikerül, akkor egyidejűleg fenntartható az ország működőképessége, és mérsékelni lehet a járvány okozta károkat. Gulyás kijelentette, hogy Magyarország továbbra is a WHO protokolljainak megfelelően tesztel, ahogyan a fertőzés terjed, úgy a tesztszámok is nőni fognak.

Burány Sándor úgy reagált: az lenne a cél, hogy minél kevesebb kerüljenek lélegeztetőgépre, ennek viszont nem az lenne az iránya, hogy Magyarország megtartja Európa legszigorúbb tesztelési szabályát. Szerinte inkább a szlovák magatartás irányába kellene elmozdulni, ahol az egész országot tesztelik.

A teljes cikk a 24.hu oldalán olvasható el, idekattintva.