Szlovákiában életbe lépett a kijárási tilalom

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az Igor Matovič vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt.

Virusmaszk

Virusmaszk

A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt – írja az Új Szó – csak éjjel 1 és hajnali 5 óra között lehet utcán tartózkodni. Az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, de csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel.

Engedélyezett orvoshoz menni is, ahogyan postára, bankba, biztosítóba, tisztítóba, autószervizbe, valamint benzinkútra is el lehet menni. A járás területén megengedett a természetben tartózkodni. Tilos viszont a temetőlátogatás, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti az embereket.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a szlovákok országos tesztelése.

Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nél mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést – közölte Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter pénteken késő este az országos tesztelés első napjának eredményeit összegezve. A négy járásban vasárnapig összesen mintegy 180 ezer embert kellene tesztelni. A hatóságok ezt próbának tartják a következő két hétvégén megvalósuló jóval nagyobb méretű, az egész országra kiterjedő tesztelés előtt.

A teljes cikk az index.hu oldalán olvasható, idekattintva.