Nem állítja le Magyarország a remdesivir-kísérleteket, hiába nem hatékony a szer a WHO szerint

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nem fogják Magyarországon leállítani a remdesivir klinikai vizsgálatát, csak azért, mert a WHO úgy véli, hogy a szer nem hatásos – mondta Szlávik János főorvos az ATV-nek.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az Egészségügyi Világszervezet 11 ezer koronavírusos betegen végzett kutatása szerint a remdesivir nem csökkenti a halálozást, sem a felépülés idejét, más, korábban végzett kutatások szerint viszont akár harmadára csökkenhet a súlyos betegek felépülési ideje.

"Ez nem ilyen egyszerű. Ezért nem állítunk le egy klinikai kutatást, mert az Egészségügyi Világszervezet bejelenti" – fogalmazott Szlávik János főorvos az ATV-nek.

Úgy gondolom, akkor járunk el helyesen, ha megvárjuk a klinikai vizsgálatok végét és akkor lehet kijelenteni, hogy hatékony vagy nem hatékony, ráadásul mi eddig is hangsúlyoztuk, hogy ez nem csodaszer – mondta a főorvos a hírcsatornának.

Szlávik úgy látja, hogy egy ilyen kutatási eredményt nem a WHO, hanem független szakértők szoktak elbírálni. Továbbá az sem mindegy, hogy kinek, mikor, milyen dózisban adják a hatóanyagot.

A Richter által fejlesztett remdesivir kísérletei Magyarországon négy orvosegyetem centrumában, két országos intézetben és a Szent János kórházban indult el.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható el, idekattintva.