Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 10. 14.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Ezer fölé emelkedett a koronavírus-járvány hazai halálos áldozatainak a száma. A legfrissebb adatokról és intézkedésekről számol be az operatív törzs.

Virusmaszk

Virusmaszk

Müller Cecília az elmúlt 24 óra adataival kezdte a szerdai tájékoztatást. 920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő. 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is az idősebb és a krónikus betegségben szenvedők vannak a halálos áldozatok között. Öten kaptak tüdőgyulladást, az áldozatok több mint felénél szív- és érrendszeri betegség volt a halálok. Ezért akik a veszélyeztetettek közé tartoznak, feltétlenül keressék meg a házi- vagy a kezelőorvosukat – mondta a tisztifőorvos. A kockázati csoport tagjai mindenképpen oltassák be magukat influenza ellen, van, ahol már elkezdték az oltást, de legkésőbb október 20-ig mindenhová megérkezik az oltóanyag.

A járvány lefolyása nagy részben múlik rajtunk – mondta Müller Cecília. A magatartásunkkal nagy mértékben tudunk hozzájárulni a fertőzés terjedésének csillapításához.

A csoportosulások elkerülése érdekében az október 23-i központi ünnepségeket korlátozzák. A zászlófelvonáson és a díjátadáson kívül egyéb rendezvényt nem szerveznek. A tisztifőorvosnak az a kérése, hogy ezt tekintsék mértékadónak a helyi önkormányzatok és egyéb szervezetek is.

Az egészségügyi intézmények kijelölése folyamatos, ezért orvosokat, ápolókat vezénylése is zajlik, de rendelkeznek még tartalékokkal is, zavartalanul folyhat a munka a többi intézményben is. Összesen 26 ezer szakember vett részt online oktatásban, erre a tudásra lesz most szükség, ezért folytatódnak a képzések frissített tartalommal.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva,