Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 10. 12.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az Országos Mentőszolgálat kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot, amellyel sokkal egyszerűbb és gyorsabb a mintavétel megrendelése – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az is kiderült, hogy 45 időseket gondozó intézményben 542 fertőzött van, 130 lakót kezelnek kórházban.

Virusmaszk

Virusmaszk

1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 14 krónikus beteg, életkoruk 55 és 78 év közötti, az elhunytak száma 968 főre emelkedett, 11 037-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 26 832 fő. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be a legfrissebb adatokról Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A PCR-teszteket folyamatosan végzik, a tesztek száma is, nő 834 097 vizsgálatnál tartanak most.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt akár egy napon belül is dinamikusan nő és változik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is. Európában mindenhol emelkednek ezek a számok. A százezer lakosra jutó fertőzöttek száma 128 Magyarországon, Müller Cecília szerint ennél a legtöbb európai országban magasabbak a számok.

A tisztifőorvos azt kérte, hogy a védekezésbe, a szabályok betartásába ne fáradjunk bele, mert legalább annyi van még előttünk a járványból, mint amennyit magunk mögött hagytunk. A higiénés rendszabályokat be kell tartani. A maszkkal nem elegendő a szájat eltakarni, az orron át is távozhat a vírus, és már a tünetek megjelenése előtt 48 órával fertőz, aki elkapta a fertőzést. A vírus túlélését vizsgálják tanulmányok, de a néhány órás időtartam valószínű, ezért fontos a gyakori kézmosás és a kézfertőtlenítő használata.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.