Orbán Viktor: Egyelőre nem lesz szigorítás, visszajön az 5 százalékos áfa a lakásépítésre

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A kórházi ágyak biztosítása a kulcskérdés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a HírTV-ben. Továbbra is azt mondja, egy idejűleg 200 ezer fertőzöttre kell számítani, ehhez kell a kórházi kapacitást szabni. Egyelőre nem kell műtéteket halasztani - mondta. Tavasszal a járványügyi szakemberelk 1-1,5 hétre látnak előre, most már 3 hétre előre mernek nyilatkozni. A következő három hétben nem várható olyan nagyarányú változás, ami miatt le kellene mondani az ütemezett beavatkozásokat.

Virusmaszk

Virusmaszk

Mikor kell szigorítani - hangzik a kérdés. A kórházakat sorolták be több lépcsőbe. Ha az első lépcsős kórházakban elfogynak az ágyak, bevonnak több intézményt. Gyakran van úgy, hogy egy kórházba vezényelni kell ápolónőket és orvosokat. Ezt is meghallgatták, ez a legkényelmetlenebb helyzet. A vezényeltek száma nem érte el az összes ápolónő és orvosok 1 százalékát.

A mindennapokat érintő szigorításra egyelőre nem kell számítani, a nemzeti konzultációban kialakult közvélekedés jó alapot ad a döntésekhez - mondta. "Az ország működik és közben védekezünk, ez az irány."

A kormány döntött jó néhány ügyben, amit a gazdaságvédelmi operatív törzs terjesztett eléjük, adókérdésekről volt szó, 2022. december végéig zajló építkezésken 5 százalék lesz a lakásépítések áfája. Más javaslatok is voltak, de annak a részletei még nem ismertek.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható, idekattintva.