Nem maradnak el a szóbeli vizsgák az őszi érettségin

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Tanítás nélküli munkanapok jöhetnek az őszi érettségi időszakában, de a tervek szerint ezúttal normál menetrend szerint zajlanak majd a vizsgák, és megtartják a szóbeli számonkéréseket is, persze szigorú óvintézkedések mellett – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Hajnal Gabriella. A Klebelsberg Központ elnöke szerint a tankerületi fenntartású iskolák fegyelmezetten betartják a járványügyi óvintézkedéseket, és zökkenőmentesen zajlik a módosított Nemzeti alaptanterv bevezetése is. Beszámolt arról is, hogy tavalyhoz képest 12 ezer fővel emelkedett a tankerületi fenntartású intézmények dolgozói állománya, és jelen pillanatban mintegy kétezerrel több pedagógus dolgozik ezekben az iskolákban, mint 2019-ben.

Virusmaszk

Virusmaszk

Magyar Nemzet: Három hét telt el a tanévkezdés óta. Tavasszal ilyen esetszámok mellett már nem volt személyes oktatás. Most milyen a hangulat az iskolákban?

Hajnal Gabriella: Azt mondani, hogy egyáltalán nincs félelem, biztos nem lehet. Van, aki aggódik, de alapvetően nem tapasztalunk pánikhangulatot a tankerületi intézményekben. Magam is tanítok; ott például, ahová én járok órákat tartani, higgadtság és nyugodtság jellemzi a kollégákat, tanulókat egyaránt. Nagyon figyelnek az óvintézkedésekre, mára már mindenki hozzászokott, hogy maszkban érkezzen az iskolába. Ha valaki elfelejti, a portán elhelyezett tartalék maszkokból elvehet egyet magának. A tanév első napján még csak ki volt helyezve a kézfertőtlenítő állvány, ehhez képest a héten már azt láttam, hogy kordonnal is terelik a diákokat, hogy véletlenül se lehessen kibújni a kézfertőtlenítés alól. A járványügyi intézkedések mára a mindennapok részévé váltak.

Magyar Nemzet: A fertőtlenítőszerek, védőeszközök minden iskolában rendelkezésre állnak? Ki szerzi be ezeket? Érkeztek panaszok a központhoz arról, hogy vészesen fogynak a készletek, netán nincs elég fertőtlenítőszer?

Hajnal Gabriella: A tankerületek már korábban szereztek be fertőtlenítőszereket saját maguk is, hiszen tavasszal és nyáron is folyamatosan takarították az épületeket. Tanévkezdéskor mindenkinek volt, és van is még némi tartaléka, ezen felül érkezik az intézményekbe az operatív törzs által biztosított mennyiség is. Utóbbit egyébként várhatóan havi bontásban fogják küldeni, hogy biztosított legyen az utánpótlás. A tankerületek figyelmét felhívtuk arra, hogy jelezzék, ha mégis hiány lenne, de az az igazság, hogy hozzánk egyetlen ilyen jellegű panasz sem futott be ez idáig.

A teljes cikk elolvasható a magyarnemzet.hu oldalán, idekattintva.