Magyar virológusok szerint is jobb, ha kérünk idén influenza elleni oltást

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és vezető szakmai szervezetek mind arra biztatnak, hogy az emberek oltsák be magukat az influenza ellen, mert ezzel csökkenthető az egészségügyre nehezedő teher. A kórházaknak ugyanis a koronavírusos esetekkel is foglalkozniuk kell, miközben hamarosan itt az influenzaszezon.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az idei évben az influenza elleni oltás széles körű alkalmazása tudományos tények mentén is indokolt” – írják a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) oldalán megjelent cikkében Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor virológusok. A szakemberek felidézik: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a világ vezető szakmai szervezeteinek ajánlása szerint is minden eddiginél fontosabb az influenza elleni oltás beadatása a jelenlegi helyzetben.

Bár ez nem hatásos a koronavírus ellen, a kevesebb influenzás eset szerintük jelentősen csökkentheti az egészségügyi ellátás terhelését. Ez azért is fontos, mert az influenzamegbetegedések tünetei nagyrészt átfednek a SARS-CoV-2 vírus tüneteivel, így a diagnosztikai ellátásra hatalmas pluszteher várhat az elkövetkező hónapok során”.

Bár virológiai szempontból két különböző víruscsalád tagjáról beszélünk, mindkét vírus cseppfertőzéssel, közeli kontaktus és kontaminált felületek révén terjed – írják a szakértők, akik szerint a mára jól ismert légúti higiénés szabályok (ilyen a maszkviselés, a távolságtartás, valamint a kézhigiénia) mindkét megbetegedés ellen alkalmas járványügyi intézkedések.

A teljes cikk elolvasható a hvg.hu oldalán, idekattintva.