Házi gyermekorvos: Kötelező maszkviseléssel az enyhe koronavírusos gyerekek is járhatnának iskolába

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Minden köhécselős, orrfolyós gyerek maradjon otthon? Hogyan ismerheti fel a szülő, hogy koronavírusos a gyereke? Mit tegyen, ha egy osztálytársról kiderült, hogy fertőzött? - többek közt ezekről kérdezte a hvg.hu Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét.

Virusmaszk

Virusmaszk

hvg.hu: Mikor kezdjen gyanakodni egy szülő, hogy koronavírusos a gyereke?

Póta György: Az orvosoknak is nagyon nehéz szétválasztani az enyhe felsőlégúti fertőzéses eseteket, ugyanis a gyerekek és a fiatal felnőttek túlnyomó többségénél tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik le a fertőzés, ráadásul sokszor nem is produkálják a klasszikus koronavírus-tünetek többségét, mint a láz, az íz- és szaglásvesztés, a nehézlégzés, a köhögés, a legyengült állapot vagy a nagyon erős fejfájás.

hvg.hu: Ezek szerint nem megoldás, hogy a szülő valamilyen jellegzetes szagú ételt szagoltat a gyerekkel, hogy megállapítsa, koronavírusos-e.

P. Gy.: Nem, ugyanis az igazolt fertőzöttek 70 százaléka egyáltalán nem produkálta ezt a tünetet.

hvg.hu: A gyerekeknél vannak jellemző tünetek?

P. Gy.: Mindenféle koronavírusos tünet jellemző gyerekkorban: a nátha, a köhögés, akár láztalan állapotban is, a hasmenés, torokfájás anélkül, hogy az ismert tünetekből 2-3 meglenne. Így százszázalékos biztonsággal teljes lehetetlenség megállapítani egy gyerekről, hogy koronavírus-fertőzött vagy sem. Nagyon sok gyerek tesztje úgy lesz pozitív, hogy előtte nem is gondoltunk erre.

hvg.hu: Ezekről a gyerekekről hogyan derül ki, hogy fertőzöttek? Kontaktként tesztelik őket vagy valamilyen beavatkozás előtt?

P. Gy.: Igen, mindezekről lehet szó. Ha gyerek lázas, rossz közérzete vagy felső légúti tünetei vannak, feltétlen otthon kell tartani, és értesíteni a háziorvost, aki a kikérdezés alapján eldönti, hogy a gyanús vagy nagyon gyanús kategóriába tartozik-e a gyerek, ha pedig igen, kér számára tesztet.

A teljes interjút elolvashatja a hvg.hu oldalán, idekattintva.