Köhög, lázas volt, 6 napja vár a teszteredményére

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Péter (a nevet megváltoztattuk) 48 éves. Múlt hét kedden éppen a szokásos gyógyszeréből akart feliratni telefonon egy újabb adagot a háziorvosával, de alig tudta végigmondani, mit akar: ugatós, száraz köhögés jött rá, fájt a feje és a háta. Az orvos azt mondta a telefonban, hogy ez nem vicc, maradjon otthon. Péter másnapra belázasodott. Napokig láza volt, de 38,5-nél magasabbat nem mért. Fájt a feje, ami szokatlan volt számára, mert ez nála ritka, még másnaposan sem szokott ilyen problémája lenni. Még érdekesebb volt, amikor azt vette észre, hogy nem érzi az ízeket és az illatokat.

Virusmaszk

Virusmaszk

"Amikor belekortyoltam egy 100 százalékos almalébe, olyan íze volt, mintha felvizezték volna. Egy idő után már csak a nyelvem szélén éreztem erősebben keserű vagy savanyú ízeket, mást nem. Amikor kólát ittam, csak a szénsavat éreztem a nyelvemen, az ital ízét egyáltalán nem. Nem éreztem a kézfejemre fújt parfümöt és sajnos a saját izzadságszagomat sem, így a család figyelmeztetett, hogy most már jó lenne megzuhanyoznom".

A háziorvos azt mondta neki, szedjen Algopyrint, és mindig legyen bekapcsolva a telefonja, még éjszaka is, mert mennek majd hozzá a mentősök tesztelni, és 2-3 órával előtte fogják felhívni, hogy ne egyen. Az orvos felkészítette arra is, hogy akár éjszaka is hívhatják, mert a mentősök annyira leterheltek. Ehhez képest egyáltalán nem hívták előre. Péterék csütörtökön éppen ebédhez készülődtek otthon, amikor megérkeztek a mentősök. Még szerencse, hogy Péter nem kezdett bele az ebédbe.

A mentősön nem volt semmilyen komolyabb védőruha: egy szál pólóban és nadrágban érkezett, egyszerű sebészi maszk volt rajta. A pólóján lévő felirat alapján a budapesti agglomerációból érkeztek a belvárosba. A mentős azt mondta, annyi címük van, hogy már nem tudnak telefonálni előre senkinek.

Pedig Péter szerint jobb lenne, ha ezt megtennék, mert így biztos több helyre hiába érkeznek: ha a páciens éppen a teszt előtt evett, fölöslegesen mentek ki hozzá. A mentős akkor sem öltözött be jobban, amikor a teszt levételéhez közel hajolt Péterhez, csak egy szemüveget vett fel. "Bár amikor az orromba nyúlt a pálcával, úgy éreztem magam, mint Pierre Richard, amikor a szívószál az orrába csusszant, de rosszabbra számítottam: a mintavétel gyorsan és különösebb kellemetlenségek nélkül zajlott." A mentősök elmentek. Péter múlt hét csütörtök óta, azaz lassan 5. napja várja az eredményt. Egyelőre nem kapta meg.

A teljes cikk elolvasható a telex.hu Facebook oldalán, idekattintva.