Házi gyermekorvos: az iskolai lázmérés kezelhetetlen káoszt okozhat

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Mivel a láz – főként gyermekeknél – nem kizárólagos jele a koronavírusnak, ezért ettől várni a járvány lassítását tévút - vélekedett az InfoRádióban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az Infostart beszámolója szerint a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint az iskolai lázmérés októberi bevezetése kezelhetetlen káoszt okozhat.

Póta György elmondta: az intézmények előtt sorok alakulhatnak ki, ami kedvez a koronavírus terjedésének, ráadásul az érintésmentes hőmérők gyakran pontatlanok. A testhő az időjárás, a testmozgás és az öltözködés miatt változhat, a koronavírus-fertőzött gyerekek 40 százalékának pedig még hőemelkedése sincs.

Orvosként két dolgot tudok mondani: egyrészt, ha valaki lázas, ne menjen közösségbe, a koronavírus-járványtól függetlenül. A másik, hogy a láz önmagában nem kizárólagos tünete a vírusnak, nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy közel 40 százalékban láztalanul zajlik le a gyerekeknél, tehát ezzel nem fogjuk kiszűrni az összes koronavírusost - szögezte le Póta György, aki kétli, hogy az iskolabejárati lázmérés komoly lépés volna a járvány terjedésének lassítására.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható el, idekattintva.