Máshol siker, nálunk alig ismerik a víruskövető alkalmazást

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus-járvány nagy kihívás elé állította a tech cégeket is. A kontaktkutató applikációk sok helyen egyre népszerűbbek, Magyarországon azonban nem sokan ismerik az itthoni verziót. A fejlesztőknek számos kihívással kellett megküzdeniük, az adatvédelmi aggályoktól kezdve a műszaki hibákig.

Virusmaszk

Virusmaszk

A kontaktkutató app-ok nem gyűjtik a felhasználói adatokat, csak azt nézik, hogy a telefon tulajdonosa találkozott-e az elmúlt 14 napban olyan telefonnal, amelyre szintén telepítve van az alkalmazás, és annak használója bizonyítottan koronavírusos. Ehhez persze az is kell, hogy a regisztrált beteg jelezze is ezt a felületen.

Nagy-Britannia
Gyakorlatilag január óta az egész világ élete gyökeresen felfordult, és minden a koronavírus körül forog. Skóciában meglehetősen későn, mindössze szeptember 10-én indították el a kontaktkutató alkalmazást, melyet már ilyen rövid idő alatt is több mint 600 ezren töltöttek le. A Protect Scotland több platformon ingyen elérhető. Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere arra kérte az embereket, hogy minél többen töltsék le az applikációt.

Angliában és Wales-ben szeptember 24-én indul majd az új alkalmazás. Annyiban lesz más, hogy az applikáción belül lesz egy QR-kód olvasó, így a felhasználók beolvashatják, hogy merre jártak. A londoni kormány arra kéri a vállalkozásokat, hogy csináltassanak saját kódot, ezzel is segítve a járvány elleni védekezést. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter fontos állomásnak nevezte ezt az újítást.

Németország
Viszonylag sikeresnek mondható a német Corona-Warn-App, miután a 83 milliós országban csaknem 18 millióan töltötték le, és több százszor riasztott már. A júliusban bemutatott alkalmazást kedvezően fogadták egy olyan országban, ahol a személyes adatok biztonságára nagyon sokan érzékenyek. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint az applikáció fontos kiegészítő eszköz, de nem az egyedüli mód a járvány elleni harc során.

Franciaország
A szomszédos Németországhoz képest a francia StopCovid applikáció rendkívül gyengén teljesít. A 67 millió lakosú Franciaországban augusztus közepéig mindössze 2,3 millió alkalommal töltötték le a június eleji bemutatás óta, és mindössze 72 esetben riasztott a rendszer, mert alig több, mint 1100-an jelezték, hogy pozitívak. A StopCovidot ráadásul adatvédelmi aggályok miatt IT-szakemberek is kritizálták.

A teljes cikk az euronews.com oldalán olvasható el, idekattintva.