Az újranyitás ellenére sem akartak jönni a turisták nyáron

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Még a magyar szálloda- és panzióvendégek száma is jócskán elmaradt a tavalyitól, a külföldieké pedig háromnegyedével zuhant vissza júliusban. A korábbi hónapokhoz képest már látszott legalább a magyar turisták számában némi javulás, de az is, hogy nem merték egyből megrohamozni a szálláshelyeket, ahogy lazábbak lettek a járványügyi szabályok.

Virusmaszk

Virusmaszk

Idén júliusban 42 százalékkal esett vissza a magyarországi turizmus – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A járvány miatt a külföldi vendégek 75 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el itt, mint egy évvel korábban, de a magyarok vendégéjszakáinak száma is 18 százalékkal kevesebb volt a tavaly júliusinál. Pedig ebben a hónapban már lazítottak a járványügyi szabályokon.

Mindkét adat növekedést jelent április-júniushoz képest, a belföldiek száma kimondottan nagyot, de a járvány előtti szinttől még távol járunk.

A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 38 milliárd forint volt, 41 százalékkal kevesebb, mint egy éve ilyenkor.

A legnagyobb visszaesést Budapest turizmusa szenvedte el, a fővárosba 88 százalékkal kevesebb külföldi látogatott, mint egy évvel korábban.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható el, idekattintva.