Megjöttek a határzár részletes szabályai, a napi ingázók 30 kilométeres sávban közlekedhetnek

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Megjelentek vasárnap délután a Magyar Közlönyben a járványügyi határellenőrzés szigorításáról szóló, kedden életbe lépő rendeletek. 

Virusmaszk

Virusmaszk

Eszerint nem magyar állampolgár nem léphet be a szeptember 1-től az országba, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ez esetben a családtagok is beléphetnek), ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

A magyar állampolgárok, vagy azok külföldi családtagjai kötelező egészségügyi vizsgálaton eshetnek át hazatéréskor, és ha fertőzésgyanúsak, akkor otthoni vagy kórházi karanténba mennek, de ha nem fertőzésgyanúsak, akkor is 14 napra otthoni karanténba kell vonulniuk, csak ezután öt napon belül lehetőségük van arra, hogy két, 48 óra különbséggel végzett negatív teszttel ez alól felmentést kapjanak. Ezt tehát a hatóság itthon engedélyezheti, és ahogyan korábban Gulyás Gergely miniszter fogalmazott: ez esetben külföldről hozott tesztet nem fogadnak el. 

A katonai konvojok is közlekedhetnek Magyarországra, de ami fontosabb, hogy az ingázókra is külön szabályok vonatkoznak: a külügyminiszter által meghatározott szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de a 30 kilométeres sávot nem hagyhatják el. Ez tehát az itt dolgozókat érinti. Ugyanígy a magyar államhatártól legfeljebb 30 kilométerre, itthon élő magyarok szabadon visszatérhetnek külföldről, amennyiben 24 órán belül mentek ki, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható, idekattintva.