A legfontosabb tudnivalók a Magyarországra történő beutazásról

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ma megjelent közleményében a beutazással kapcsolatos legfontosabb kérdéseinkre kaphatunk választ.

Virusmaszk

Virusmaszk

A tájékoztatóból például az is kiderült, hogy a Magyarországra történő beutazáskor minden esetben a kiindulási országot veszik figyelembe kiindulópontként, tehát ha valaki egy piros jelzésű országból indul, de egy zöld jelzésűből lép be Magyarországra, rá mindenképp a piros besorolású országokra vonatkozó szabályt kell alkalmazni.

Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR tesztet is köteles elvégeztetni. Ha piros jelzésű országból érkezik, akkor két negatív teszt után mentesülhet a karantén kötelezettség alól.

Az országba pedig korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően tudják angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen.

A szabályok könnyebb megértésének érdekében infografikán is szemléltették a beutazással kapcsolatos legfontosabb információkat.

Fontos, hogy szombattól már a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket. 

Nincs életkori határ a beutazáshoz kötött mintavételek esetében, mindenki számára egyaránt kötelező a meghatározott PCR tesztek elvégzése. 

A mintavételt végző laboratóriumok listája ezen az oldalon érhető el.