Bonyolult és indokolatlannak tűnő utazási szabályok jönnek

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A megjelent rendeletben furcsa módon olyan országok is piros besorolást kaptak, ahol alig vannak fertőzöttek, miközben például az Egyesült Államok csak a kevésbé súlyos helyzetet jelentő sárga jelzést kapta.

Virusmaszk

Virusmaszk

A WHO szerint az utóbbi 24 órában 230 370-nel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világban, a legtöbb új fertőzöttet az Egyesült Államokból, Brazíliából, Indiából és Dél-Afrikából jelentették.

Az országos tisztifőorvos egy elsőre jól átlátható rendszert dolgozott ki arra, mely országokból érkezők jelenthetnek veszélyt Magyarországra:

    • a zöld jelzésű országokban az aktuális fertőzés mértéke alacsony,
    • a sárga jelzésű országokban kevésbé súlyos,
    • a piros jelzésű országokban a fertőzöttség mértéke súlyos.

Gulyás szerint fontos szempont volt az is, hogy az Európai Unión belül a lehetőségek szerint fent lehessen tartani a mozgási és utazási szabadságot.

A teljes lista itt található, a színezés néhány ország esetében igencsak nehezen érthető:

    • Az Egyesült Államok sárga jelzést kapott, holott az egész világot tekintve máig itt a legtöbb a fertőzött és a haláleset, és a júniusi csökkenés után mostanra még magasabbak lettek a napi új esetszámok. Most már naponta átlagosan 40-60 ezer új fertőzöttet regisztrálnak. A második hullám még nagyobb, mint az első.
    • Eközben a jóval enyhébb számokat produkáló (napi 2-300 új fertőzött) Kanada piros lett. Piros jelzéssel szerepel az országok listáján Thaiföld is, ahol május eleje óta vagy nincs új eset, vagy napi 1-10 közötti az új esetek száma.
    • Ugyanígy nehezen érthető Új-Zéland piros zónába sorolása is. A szigetországban eleve alacsony volt a fertőzések és a halálesetek száma, és április 27. óta vagy egyáltalán nincs új fertőzött, vagy elhanyagolható az új fertőzöttek száma.
    • Európában Olaszország zöld jelzést kapott. Igaz, már nem olyan súlyos a helyzet az országban, mint március és május között, jelentősen sikerült is leszorítani a fertőzések számát, de most is naponta átlagosan 200-nál több új esetet regisztrálnak.
    • Szintén zöld jelzést kapott a 4 millió lakosú Horvátország, ahol az újonnan regisztrált fertőzöttek száma alapján készült grafikon szintén egy klasszikus második hullámot mutat – a korábbinál magasabb esetszámokkal. Igaz, itt csak napi 50-100 esetről beszélhetünk, és az új fertőzések nagyrészt családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön történtek.
    • Ehhez képest viszont sárga besorolást kapott az 5 milliós Norvégia, ahol május eleje óta nem ment 50 fölé az új esetek száma, az tartósan 10-15 körül van csak, és legutóbb mindössze 9 új esetet regisztráltak. Az országban közben folyamatosan tesztelnek, már 380 ezer körül jár az elvégzett tesztek száma.

A besorolás komplex szempontok alapján, az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttségi viszonyai, járványügyi tendenciái és a Magyarországra való kockázatát veszi figyelembe.

Azt azonban nem tudni, milyen módon kerülhető el a szabályok kijátszása. Hogy ellenőrzik a határon, ha valaki eredetileg egy piros vagy sárga országból indul el, de utazását úgy alakítja, hogy egy zöld országon keresztül érkezzen Magyarországra.

Alapvető jó tanács, hogy az ember ha teheti, most ne utazzon külföldre, vagy ha ezt nem kerülheti el, előtte alaposan tájékozódjon, mert az egyes országok folyamatosan léptethetnek életbe újabb korlátozó intézkedéseket.

A teljes cikk elolvasható az index.hu oldalán, idekattintva.