Lakásépítés: vidéken is kopogtat a járványhatás

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Egyelőre elkerülte a vírust kísérő általános visszaesést a vidéki újlakás-piac, az Otthon Centrum (OC) megyei jogú városokban végzett legfrissebb felmérése szerint a szektor az egy évvel ezelőtti számokat hozza. Ugyanakkor a fejlesztők a bizonytalan jövő miatt sokkal óvatosabbak, figyelmeztető jel, hogy a piacon ebben a negyedévben megjelent új projektek száma egy év alatt 35 százalékkal csökkent.

Virusmaszk

Virusmaszk

Egy évvel ezelőtt az adómentes kamatbevétellel kecsegtető Magyar Állampapír Plusz, idén januártól pedig az áfakedvezmény kivezetése érintette hátrányosan az új építésű lakások piacát, majd jött a koronavírus. Úgy tűnik azonban, hogy a vidéki lakásépítőket nem érte felkészületlenül a válság. Nincs érdemi változás a piacon lévő projektek számában, azonban a jövőt illető bizonytalanság visszafogja a fejlesztők fantáziáját - értékelte az OC legújabb felmérésének adatait Soóki-Tóth Gábor.

Az elemzési vezető elmondta, a rozsdaövezetekre meghirdetett áfakedvezmény sokat ígérő, akár újra beindíthatja a nagyobb városokban a lakásépítést. Az intézkedés célja, hogy csökkenjen a vidéki településekre is jellemző városkörnyéki urbanizációs nyomás. Különösen Győr, Kecskemét vagy Pécs érintett, ezekben a városokban az átlagosnál több lehetőség kínálkozik a fejlesztésre.

A teljes cikk elolvasható a napi.hu oldalán, idekattintva.