Törlik a korlátozásokat a magyar-román határon

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A két országnak sikerült megállapodnia. Korábban a román miniszterelnök azzal fenyegetett, hogy az Európai Bizottságnál panaszolja be Magyarországot, ha nem hagy fel a a román állampolgárok szabad mozgásának korlátozásával.

Virusmaszk

Virusmaszk

Éjféltől a román és a magyar állampolgárok karanténba vonulási kötelezettség nélkül kelhetnek át a két ország határán – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a hírt a közösségi oldalán megjelent videóban közölte azzal a megjegyzéssel, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség régóta kérte: próbáljanak megállapodni a román kormánnyal. A tárcavezető szerint felgyorsított tárgyalások vezettek el a mostani bejelentéshez.

Pedig néhány órája Ludovic Orban román miniszterelnök még Magyarország román állampolgárokat érintő korlátozó intézkedései ellen emelt szót a román kormány keddi ülésének első, nyilvános részében. Arról beszélt, hogy a magyarok ismét olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek korlátozzák az átutazók mozgásszabadságát, és amelyeknek a román állampolgárok a legfőbb áldozatai.

A kormányfő arra utasította Marcel Vela belügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot magyar kollégájával, és a leghatározottabban kérje a mozgásszabadság biztosítását. Ha pedig nem ér el eredményt, akkor forduljon az Európai Bizottsághoz, hogy Brüsszel tartassa be Magyarországgal az EU-szerződés mozgásszabadságra vonatkozó előírásait.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható el, idekattintva.