Közérdekű adatigényléssel kellett megszerezni Müller Cecília önéletrajzát

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Minden bizonnyal nincs olyan magyar, aki ne tudná mostanra, kicsoda Müller Cecília, hiszen minden nap láthatjuk őt a tévében, azonban az interneten nincs elérhető szakmai önéletrajza. A Partizán közérdekű adatigényléssel szerezte meg a dokumentumot.

Virusmaszk

Virusmaszk

Amikor Müller Cecília országos tiszti főorvos beköltözött a nappalikba, sokan próbáltak meg portrét írni róla, de mindegyik írás beleütközött abba, hogy nincs elérhető szakmai életrajz Müllerről a neten. Nagyon hiányos magyar és angol nyelvű Wikipédia-szócikk van róla, de azt az Index is megjegyzi „Az ambiciózus háziorvos az ország nagymamája lett” című portrécikkében, hogy „az interneten nincs elérhető szakmai önéletrajza, még a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán sem, aminek ő a vezetője.”

Az Index mellett a Magyar Narancs is közölt olyan írást, ahol kitérnek Müllerre is (igaz, a cikk nem róla szól, csak érintőlegesen kerül képbe), Rév István egy nagy visszhangot kiváltó publicisztikában annyit jegyzett meg róla, hogy a 4081 lakost számláló Fejér megyei Nagyvenyim háziorvosa, valamint „az V. Mezőföldi kerület III. számú lelkipásztori körzetének, a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya plébánia templomának kihelyezett világi lelkipásztora” is volt. Azt azonban elfelejtették közölni, csak később, egy kiegészítésként tették hozzá, hogy Müller országos tisztifőorvosi kinevezését megelőzően Fejér megye tiszti főorvosa volt.

Ilyen előzmények után Gulyás Márton civil aktivista vezette Partizán közérdekű adatigényléssel kérte ki Müller szakmai önéletrajzát.

A dokumentumból kiderül, hogy a tiszti főorvos:

  • 1984 és 1987 között a dunaújvárosi városi tanács osztályos orvosa volt,
  • 1988 és 1991 között az önkormányzatnál üzemorvos,
  • 1991 és 1996 között Nagyvenyim háziorvosa,
  • 1996-tól az ÁNTSZ Fejér megyei intézeténél tisztiorvos,
  • 1996 és 2011 között kistérségi tiszti főorvos az ÁNTSZ Közép-dunántúli regionális intézeténél,
  • 2010 és 2011 között megbízott regionális tiszti főorvos az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál,
  • 2011 és 2018 között a Fejér Megyei Kormányhivatalnál megyei tiszti főorvos,
  • 2018 óta pedig országos tiszti főorvos a Nemzeti Népegészségügyi Központnál.

A tanulmányairól a szakmai önéletrajzában azt írja, Pécsett végzett az Általános Orvostudományi Karon, 1984-ben. Üzemorvostani szakorvosi képesítést 1991-ben szerzett, háziorvostani szakorvos 1996-ban lett, közegészségügyi-járványtani szakorvos 2000-től, 2009-ben pedig megelőző orvos és népegészségtani szakorvos lett.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható el, idekattintva.