Az Operatív Törzs sajtótájékoztatójának összefoglalója

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Számos jó hírt hozott a keddi adatközlés: ezer alatt az aktív koronavírusosok száma és mindössze egy új megbetegedést regisztráltak. Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott: gyakorlatilag lezajlott itthon az első hullám, de ébernek kell maradni. A külföldre utazással, a nyári szünidővel, az idősekkel, valamint a vírus mutálódásával kapcsolatban is fontos tudnivalókat osztott meg Müller Cecília.

Virusmaszk

Virusmaszk

4077 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és két idős krónikus beteg hunyt el az elmúlt 24 órában a keddi adatok szerint. Összesen 565-en hunytak el a vírus miatt és 2516-an gyógyultak meg a regisztrált betegek közül. Az aktív fertőzöttek száma a hétfői 1028-ról 32-vel, 996 főre csökkent.

A veszélyhelyzet megszüntetése után újabb könnyítő intézkedésekre kerül sor, így várhatóan megszűnik az egészségügyi és más dolgozók külföldre utazási tilalma és megnyílhatnak a mozik, színházak. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti osztályának munkatársa felidézte, kedden megalakult a járványügyi bevetési egység.

    • 564-en használják aktívan a házi karanténos appot
    • 617 hatósági házi karantén (7545)
    • 441 büntetőeljárás indult eddig a járvány kapcsán

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss adatokkal kapcsolatban elmondta: két és félszer annyian gyógyultak meg, mint amennyi aktív fertőzött van az országban. Az aktív fertőzöttek számának, a gyógyultak számának növekedése abba az irányba mutat, hogy gyakorlatilag lezajlott az első hullám Magyarországon. Ugyanakkor egy pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy számos országban még jelentősen emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma is, ezért a járványügyi készültséget fenn kell tartani.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.