Az Operatív Törzs sajtótájékoztatójának összefoglalója

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok már be is léphetnek az országba hatósági karantén elrendelése nélkül – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Ugyanez vonatkozik az oda utazó magyarokra is. Majd bejelentette: Az autós koncertek a kormány döntése alapján mától megtarthatóak.

Virusmaszk

Virusmaszk

Továbbra is kedvező a járványügyi helyzet, mondta el aztán Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az elmúlt 24 órában csak 16 új beteget regisztráltak. Viszont elhunyt újabb 3 ember, így a magyarországi áldozatok száma 522-re emelkedett. A gyógyultak száma 2245. 27-en vannak kórházban és 21-en lélegeztetőgépen.

Lehetőség nyílt arra, hogy a szociális intézményekben részlegesen feloldják a látogatási tilalmat – részletezte Müller a járványügyi helyzet kedvező alakulásának előnyeit. Fontos, hogy a látogatók semmilyen tünetet ne mutassanak, és ha lehet, a szabadban találkozzanak azzal, akit meglátogatnak. Az intézményektől rossz idő esetére külön helység biztosítását kérik. A szociális intézményekben fodrászt és pedikűröst is lehet fogadni. Ugyanakkor a fekvőbetegeket ellátó intézményekben, kórházakban nem oldották fel a látogatási tilalmat. A tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet: A kijárási korlátozás továbbra is fennáll.

A ballagásokról is szót ejtett Müller. Ettől az élménytől nem fosztanák meg a fiatalokat, ezért lehetővé teszik, hogy az osztályok megfelelő távolságtartással és higiéniás szabályok betartásával körbejárhassák iskoláikat. Nézők ugyanakkor legfeljebb az iskák udvarain lehetnek.

A teljes cikk elolvasható a hvg.hu oldalán, idekattintva.