Felére csökkent a nyugat-dunántúli családok fizetőképessége a járvány miatt

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Igen komoly regionális különbségek alakultak ki abban, hogy a járvány mennyire sújtotta gazdaságilag az ország különböző vidékeit: a gazdaságilag fejlettebb középső és nyugati vidékeken kétszer akkora volt a visszaesés, mint a fejletlenebb északi és keleti tájakon, derül ki az Intrum és a GKI fizetőképességi kutatásaiból. 

Virusmaszk

Virusmaszk

A legnagyobb visszaesést elszenvedő Nyugat-Dunantúlon például 46 százalékkal zuhant a regionális fizetőképességi index, a szomszédos Közép-Dunántúlon 41 százalékkal, a gazdag Közép-Magyarországon pedig 40-nel. 

Deszpot Károly, az Intrum értékesítési igazgatója a három régió speciális gazdasági adottságaival magyarázza a földbeállást: Nyugaton és Közép-Dunántúlon az autóipar súlya igen jelentős, itt a gyárbezárások hatása volt erőteljes, a Balaton környékén a turizmus és vendéglátás a meghatározó, a fővárosban és környékén pedig az a szolgáltató szektor, ami szintén befagyott a járvány miatt.

A Dél-Alföldön 25, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön 21 százalékkal romlott a lakosság pénzügyi helyzete áprilisban. 

A teljes cikket a 444.hu oldalán olvashatja, idekattintva.