NB I: csapatonként 40 millióba is kerülhet az egészségvédelem

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége nyolc pontban határozta meg a tavaszi szezon szombati folytatása előtt azokat a kötelezettségeket, amelyeket a járványügyi helyzetben a kluboknak vállalniuk kell az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében. A ZTE sportigazgatójával, Sallói Istvánnal az előírások betartásáról, betarthatóságáról, illetve az intézkedések anyagi vonzatáról is beszélgettünk.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében meghozott szabályok betartásának van egy gazdasági és egy szakmai oldala is. A kisebb költségvetésből működő és szűkebb játékoskerettel rendelkező, adott esetben bennmaradásért küzdő klubokat kiváltképp próbára teheti az előírásoknak való megfelelés. Az NB I-ben 11. helyen álló ZTE sportigazgatója, Sallói István szerint ezzel együtt jó döntést hozott az MLSZ a folytatással.

„Ebben a formában, az előírások betartásával, a folyamatos tesztelések mellett be lehet fejezni a bajnokságot, egyúttal fel lehet készülni az új idény előtt arra, ha a járványhelyzet továbbra is fennáll, mik a teendők – nyilatkozta megkeresésünkre Sallói. – Az egy másik kérdés, hogy ez a helyzet rengeteg pluszfeladatot ró a klubokra, nagy apparátust igényel a tesztek és egyéb teendők megszervezése. Másrészt a játékosoktól is nagy fegyelmet követel, hogy most a lakás és a pálya közötti szakaszra korlátozódik az életük, folyamatosan listát kell vezetniük arról, hogy mikor, kikkel tartózkodtak másfél méteres távolságon belül, illetve egy légtérben. Ezeket a listákat dokumentálni kell a szövetség felé.”

A játékosok kötelezettségei közé tartozik, hogy hetente kétszer, május 23-tól pedig minden meccs előtt 24-36 órával, reggel 7.30 órakor koronavírus-tesztelésen van jelenésük. Az időpontok betartása döntő jelentőségű, mert erősen korlátozott a laborkapacitás, illetve azon magánlaborok száma amelyekkel szerződni tudnak a klubok. Az ismétlődő tesztek, az ebből következő szűk határidők nagy feladat elé állítják a laborokat is.

A teljes cikk elolvasható a nemzetisport.hu oldalán, idekattintva.