Mit lehet, kell és tilos tennünk, ha végre kiszabadulunk a karanténból?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A kijárási korlátozások feloldásával egyszerre sok ember lép ki a szabadba, ami óhatatlanul is megnöveli a fertőzési kockázatot. Rendkívül fontos tehát, hogy előre tudjuk, hogyan csökkenthetjük a koronavírus terjedésének veszélyét. Például mekkora kockázatot jelent leülni egy kávézóban? Vagy sétálni a parkban? Esetleg strandra menni?

Virusmaszk

Virusmaszk

Kezdjük a jó hírrel: egyre erősebb az egyetértés a szakemberek között arról, hogy ha mindenképpen más emberek társaságában kell lennünk, akkor a szabadban nagyobb biztonságban vagyunk, mint ha egy irodában ülnénk velük órákon keresztül egymással szemben, vagy a bevásárlóközpontban kerülgetnénk egymást. Egyszerűen azért, mert a szabadban erősebb a légmozgás, gyorsabban eltávolítja a kilélegzett, potenciálisan vírusokat tartalmazó cseppecskéket a körülötte lévő emberek közeléből. Emellett a szabadban alapvetően messzebb tudnak elhelyezkedni egymástól az emberek.

A kutatások eredményei is azt mutatják, hogy a fertőződések nagy többsége zárt térben történik. Egy több mint 7000 esetet vizsgáló kínai tanulmány megállapításai szerint mindössze egy eset volt szabadtéri kontaktushoz köthető, amikor a beteg egy Vuhanból érkezett ismerősével beszélgetett a szabadban.

A teljes cikk elolvasható az index.hu oldalán, idekattintva.