Szegedi Tudományegyetem: heroikus feladat volt a digitális átállás

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Jók a járvány miatt bevezetett digitális oktatással kapcsolatos tapasztalatok a Szegedi Tudományegyetemen, a felvételi eljárást pedig nem akadályozzák az óvintézkedések – mondta az intézmény kancellárja az InfoRádió Aréna című műsorában. Arról is szó esett, hogy harmincnál is több orvos- és élettudományi projektet kezdeményeztek a koronavírussal kapcsolatban.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Szegedi Tudományegyetem oktatói számára nem jelentett új kihívást a digitális oktatásra való áttérés, miután nagy hagyományai vannak a távoktatásban meghirdetett képzéseknek, illetve számos online tananyaggal is rendelkezik az intézmény a nappali tagozatos képzésben, még ha ezek nem is rendszerszintű távoktatási anyagok – fogalmazott Fendler Judit az InfoRádió Aréna című műsorban. Mindazonáltal

21 ezer hallgatót, mintegy 14 ezer kurzust kellett szinte egyik napról a másikra átállítaniuk, ami „heroikus” feladatnak bizonyult.
Bár kezdetben magának a technikai háttérnek a biztosítása okozott némi bonyodalmat, az egyetem CooSpace névre hallgató oktatási felületén hamar mindent meg tudtak oldani, többek között egy fejlesztés révén az online óratartást is. A szakember megjegyezte, igaz, az intézmény informatikai rendszere, illetve szerverkapacitása sem volt felkészülve akkora terhelésre, amely ezzel az új helyzettel járt, de végül ezt is sikerült áthidalniuk.

Az intézményi felmérésük szerint minden negyedik hallgató csak korlátozott internet-eléréssel rendelkezett. Ezzel kapcoslatban Fendler Judit elmondta: a Szegedi Tudományegyetem az online oktatási alkalmakon túl számos lehetőséget is biztosított az oktatók számára a felkészüléshez szükséges tananyagok megosztásához, videofelvételek és podcastok formájában, segítendő azokat a hallgatókat, akik esetlegesen nem tudnak az online órákhoz csatlakozni. Abban az esetben, ha igazolt technikai problémák merültek föl, amelyek akadályozták akár egy vizsga vagy zárthelyi megkezdését, vagy a továbbhaladást a tanulmányokban, a hallgatót igazoltan távollevőnek tekintették – tette hozzá.


A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.