Öt nap után lekerült a lélegeztetőgépről az első plazmaterápiával kezelt beteg

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Optimista a vérplazma-terápia hatásosságával kapcsolatban a koronavírus betegek esetében Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. A kórházban elsőként itt alkalmazták Magyarországon ezt a kezelést.

Virusmaszk

Virusmaszk

A főigazgató az interjú során úgy nyilatkozott, hogy a lélegeztetőgépre szoruló betegeknél jelentősen le lehet így rövidíteni a lélegeztetés idejét, de önmagában nem mindenkinél elegendő. Ahhoz, hogy a terápiát többeken alkalmazzák, több donor kellene, de kevesen alkalmasak. 

A plazmaadás jelent bármilyen kockázatot a donorok számára?

V-N.I.: Kisebb a kockázata, mint a véradásnak, hiszen a vérnek az alakos elemeit nem távolítjuk el, csak a plazmát, és a levett térfogatot visszapótoljuk. Gyakorlatilag semmiféle kockázatot nem jelent, speciális gépekkel történik, nagy biztonsággal, rutinszerűen.

Mi az oka, hogy most csak súlyos betegeken alkalmazzák?

V-N.I.: Mert nekik van rá a legnagyobb szükségük, és szerintem a jobb klinikai állapotban lévő betegek kezelése plazma nélkül is megoldható. A tömeges járvánnyal érintett nyugati országok központi plazmagyűjtő programokat indítottak. Ahol több a beteg és több a donor, ott nyilvánvalóan nagyobb számú ilyen beavatkozást végeznek. Ezeknek persze ugyanaz a lényege, a donorok szakmailag megfelelő kivizsgálása, az anyag levétele, a biztonságosság feltételeinek a biztosítása és a donorok és betegek összepárosítása nemzetközi standard szerint. Magyarországon a gyógyult betegek plazmagyűjtése a világon az elsők között indult el.

És hogy alakultak a tapasztalataik a Covid-19-betegséggel orvosi szempontból? Például, hogy kinél alakul ki súlyos állapot?

V-N.I.: Intenzív – általunk is megkezdett - kutatás tárgya, hogy kikből lesznek a súlyos betegek. Vannak olyan feltételezések, hogy ez genetikai adottság lenne. Az is lehetséges, hogy olyanokból lesznek a súlyos betegek, akiknek az immunválasza csak részben megfelelő és akik nem tudják a szervezetükből eliminálni a vírust. És nyilván azokból lesznek a súlyos betegek, akiknek társbetegsége van: egy krónikus tüdőbetegnek kevesebb az esélye, ha ilyen súlyos állapotba kerül, de a magas vérnyomás betegség, a cukorbetegség, és a krónikus vesebetegség is mindenképpen az állapotot súlyosbító tényezők közé tartozik.

A teljes interjú a hvg.hu oldalán olvasható, idekattintva.