Perek tucatjaival nézhet szembe Ausztria a megkésett intézkedések miatt

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Ahogy arról Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője március végi írásában is rámutatott, Ausztria megkésve hozta meg a koronavírus terjedését fékező intézkedéseit, amelynek gazdasági háttere is lehetett. A tiroli Ischgl városából már február végén távoztak igazoltan koronavírussal fertőzött európai állampolgárok, akik aztán mit sem sejtve terjesztették tovább a kórt. Hollandiában már majdnem négyzázan jelezték, hogy kártérítési igénnyel fognak fellépni a tiroli hatóságokkal szemben, amiért késve hozták meg a síközpontok lezárását elrendelő intézkedéseket, egészen pontosan március közepén, amikor már hetek óta terjedt a fertőzés.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ausztria világszinten és Európában is a legfertőzöttebb országok közé tartozik, igaz a jelenlegi 491 haláleset nem kirívó, sőt kifejezetten kedvező számnak számít a nyugat-európai államokhoz képest. 

A Dutch News azonban arról számol be, hogy több százan jelezték már kártérítési igényüket amiatt, mert akkor is engedték a turistákat és síelőket a tiroli síközpontokba, amikor már lehetett tudni, hogy nagy a baj. A korlátozásokat csak március elején kezdték meghozni, de először akkor is csak a szórakozóhelyeket záratták be. A sífelvonók és sípályák még napokig működhettek, mígnem március 15-én azonnali hatállyal kijárási tilalmat rendeltek el Tirol tartomány egészére, március 16-tól pedig az összes tiroli szállásszolgáltatót arra kötelezték, vessen véget a téli szezonnak. 

A teljes cikket az origo.hu oldalán olvashatja el, idekattintva. »