Az országok aktuális színkód szerinti besorolása - FRISSÍTVE

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A cikk tartalma már nem aktuális, a kormány szeptember 1-jétől életbe lépő, határvédelmi szabályokról szóló rendeletének értelmében.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Magyarországra történő beutazás új szabályairól bővebben itt tájékozódhat.


Július 12-én a kormány az operatív törzs javaslatára a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt beutazási korlátozásokról döntött.

A járvány súlyossága szempontjából három - piros, sárga és zöld - kategóriába sorolta az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését.

A besorolás komplex szempontok alapján, az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttségi viszonyai, járványügyi tendenciái és a Magyarországra vonatkozó kockázatát veszi figyelembe.

Július 18-án a járványügyi helyzetet értékelve az országos tisztifőorvos két ország besoroláson módosított. Pirosról sárga besorolásúra változott Kanada, valamint sárgáról zöld besorolásúra változott Portugália.

Augusztus 5-én újabb ország esetében döntött a kormány. Spanyolországban a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony, ezért augusztus 7-től hatályosan zöld helyett sárga jelzésűvé vált.

Augusztus 21-én sárgáról zöldre változtatták Norvégia koronavírus-fertőzés miatt meghatározott besorolását. 

A kormány ezt követően is heti rendszerességgel, szerdánként dönt a külföldi országok besorolásának megváltoztatásáról.

Az alábbi országok fertőzöttségi mértéke súlyos, ezért piros jelzést kaptak:

Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság, Koszovói Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Törökország. A legtöbb ázsiai, amerikai és az összes afrikai és ausztráliai kontineshez tartozó ország.

Az alábbi országok fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, ezért sárga jelzést kaptak:

Bulgária, Egyesült Királyság, Oroszországi Föderáció, Románia, Spanyolország, Szerb Köztársaság, Svéd Királyság. Japán, Kínai Népköztársaság, Amerikai Egyesült Államok, Kanada.

Az alábbi országok esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, ezért zöld jelzést kaptak: 

Andorra, Auszria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, San Marino, Portugália, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Vatikán, Dél-Korea.

Az országok részletes listája a Magyar Közlöny 2020. évi 47. számában található.