Mit kell tudni az arcmaszkokról?

A maszkok körül az elmúlt időszakban számos vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy melyik arcmaszk véd meg a koronavírustól. Egyes nézetek szerint csak az FFP jelzésű maszkok nyújtanak valódi védelmet, a többi típus csak a vírus továbbadását akadályozza meg. Az a szájmaszk véd a legjobban a koronavírustól, amelyiket felvesszük!

Virusmaszk

Virusmaszk

Ráadásul manapság már senkinek sem kell szégyenkeznie, ha szájmaszkot vesz fel. Léteznek már igazán stílusos és egyedi arcmaszkok, amikre nem kell hónapokat sem várni...

Sok fertőzött egyáltalán nem produkál tüneteket, így aztán nem is tud arról, hogy beteg, és otthon kellene maradnia, de legalábbis maszkot hordania. Pont ezért kellene mindenkinek - nem csak az igazoltan fertőzötteknek - maszkot viselni. Na jó, de milyet?

Textil vagy eldobható vagy FFP maszkot hordjunk?

Egyre több textil maszkot látni az embereken, mert olcsó, és akár házilag is elkészíthető. Szűrőképességük a kutatások alapján azonban rendkívül alacsony. A szövet felülete porózus, nedvszívó, ezért a rákerült nedvességet magába szívja, ugyanakkor rövid időn belül ki is szárad, ezáltal viszonylag gyorsan elpusztul rajta a vírus.

Mégis jobb textil maszkot használni, mint semmit. Előnyük, hogy a légzést egyáltalán nem nehezítik meg, továbbá magas hőfokon kimosva és átvasalva, újra használhatók.

A sebészi arcmaszk legfőbb tulajdonsága, hogy megakadályozza viselőjét mások megfertőzésében; kisebbrészt őt magát is védi. A légzésben ez a maszk sem akadályoz. A puha belső réteg miatt kifejezetten kényelmes viselet.

Az egyszer használatos, eldobható orvosi szájmaszkok három rétegből állnak:

 • kívül: színes, vízlepergető réteg, 
 • középen: nagy hatékonyságú szűrő,
 • belül: puha, nedvszívó réteg. 

Ezeket a maszkokat szigorúan tilos kimosni, használat után másnak átadni. Általában 4-8 óra a kihordási idejük, miután ki kell dobni őket. 

A legnagyobb védelmet az FFP maszkok biztosítanak. Ezeket a maszkokat eredetileg olyan munkákhoz alkalmazták, melyeknél a levegőből különféle szennyeződések juthattak a dolgozók szervezetébe, így ezek valóban hatékonyan szűrik a levegőt. 

Az FFP maszkok nagy szűrési hatékonysággal rendelkező hipoallergén, polipropilén anyagból készülnek. Szelep nélküli légzésvédőt tartalmaznak, ami csökkenti a továbbfertőzést.

A nagy szűrési hatékonyságnak azonban ára is van:

 • drága,
 • megnehezíti a légzést,
 • egyszer használatos,
 • 4-8 óra használat után ki kell dobni.

Az FFP után lévő szám pedig azt jelöli, hogy a maszk milyen mértékben képes megszűrni a levegőt. 

 • FFP1: 80%-os szűrőképesség
 • FFP2: 94%-os szűrőképesség
 • FFP3: 99%-os szűrőképesség

Az FFP jelölés Európában használatos, míg az Egyesült Államokban az N jelölés az elterjedt. Gyakran láthatunk hazai webodlalakon is olyan cikkeket, hirdetéseket, amelyek pl N95-ös maszkra hivatkoznak.

  • FFP1=N80
  • FFP2=N95
  • FFP3=N100

Az USA-ban elterjedt az N90-es maszk is, ennek azonban nincs FFP-s megfelelője, de szűrőképesége alapján az FFP1 és FFP2 között helyezkedik el.

Hogy kell felvenni és levenni az arcmaszkokat?

A maszkokat nagyon figyelmesen kell fel- és levenni különben megfertőzhetjük magunkat, vagy pont nem fogják betölteni a funkciójukat. 

A maszk felhelyezésének lépései:

 1. Alaposan mossunk kezet.
 2. Mielőtt felhelyeznénk, ellenőrizzük le, hogy a maszk megfelelő állapotban van, sehol nem találni rajta lyukat vagy bármilyen más hibát. 
 3. A maszkot a fülre akasztható pántoknál fogjuk meg.
 4. A pántokat a fül mögé akasztjuk. 
 5. A maszk felső részén található merevítőt az orrnyeregre igazítjuk.
 6. A merevítőt egyik kézzel megfogjuk, majd a másikkal a maszkot az áll alá igazítjuk - széthúzzuk - úgy, hogy sehol se álljon el az arcunktól.
 7. A maszk felhelyezése után fontos, hogy többet ne nyúljunk se az arcunkhoz, se a maszkhoz.

A maszk levételének lépései:

 1. Alaposan mossunk kezet. 
 2. A maszkot kizárólag a pántoknál fogjuk meg.
 3. Mindig úgy akasztjuk ki és vesszük le, hogy közben soha nem érünk sem a külső, sem a belső részéhez.
 4. Ezután a maszkot kidobjuk a szemetesbe. 
 5. Végül ismét jó alaposan megmossuk a kezünket.

Tanúsítványok és szabványok

A maszkok esetében sokszor látjuk, hogy ECM és CE tanúsítványokkal rendelkeznek, valamint az EN 149: 2001+ A 1: 2009 szabványnak megfelelően készültek. De mit is jelentenek ezek?

 • ECM tanúsítvány: Az  European Certification Service of Management által kiállított nemzetközi elismertségű akkreditált termék tanúsítvány, melyről részletesebben itt olvashat. »
 • CE tanúsítvány: A CE a Conformité Européenne, vagyis európai megfelelőség rövidítése. Ez azt jelenti, hogy az adott termék megfelel a rá vonatkozó uniós előírásoknak.
 • EN 149: 2001+ A 1: 2009 szabvány: Az ennek a szabványnak megfelelő termékek nevezhetők légzésvédőknek és részecskeszűrő félálarcoknak. 

Források