Fontos változás, hogy nem akkor mehetünk bevásárolni, amikor csak akarunk, hanem amikor engedélyezett. Ugyanakkor pánikvásárlásra, felhalmozásra semmi szükség.
Íme néhány bevásárlási jótanács:
- ajánlott a kesztyűt és az arcmaszkot még azelőtt felvenni, mielőtt a kosárhoz vagy bevásárlókocsihoz nyúlnánk,
- ne nyaljuk meg az ujjunkat, ha szét akarjuk nyitni a zacskót pl. a pékáruknál vagy a zöldségeknél!
- bolton belül is tartsuk meg a két méter távolságot,
- csak azokhoz a termékeket fogjuk meg, amiket biztosan meg is veszünk,
- bevásárlólista sokat segít, hogy ne töltsünk több időt a kelleténél emberek között,
- kerüljük a készpénzes fizetést, bankkártyával fizessünk, ahol lehet.
Ezeket az élelmiszerbiztonsági szempontokat érdemes betartani otthon:
- A hűtést igénylő élelmiszereket mindig megfelelő hőmérsékleten tároljuk. Ez hűtőszekrény esetén 0-5°C között, míg fagyasztó esetén -18°C alatt legyen.
- A romlott élelmiszereket azonnal dobjuk ki.
- A hűtőszekrényt tartsuk tisztán, a fogantyúkat gyakran fertőtlenítsük is, hiszen ehhez érünk hozzá a legtöbbször.
- A különféle élelmiszereket tároljuk külön, a tojást és a húsokat mindig a többi terméktől elkülönítve rakjuk a hűtőbe, ill. fagyasztóba.
- Csomagolatlan árut pedig soha ne helyezzünk a hűtőszekrénybe.
- A fagyasztott élelmiszereket vegyük meg utoljára, és hűtőtáskában szállítsuk haza, majd rögtön helyezzük a termékeket a mélyhűtőbe.
- A csomagolás eltávolítása után mindig mossuk meg a kezünket, hogy innen se kerülhessenek vírusok az élelmiszerekre.
- A fagyasztott élelmiszereket a kiolvasztás után azonnal használjuk fel, és semmiképp se fagyasszuk le őket újból.
Online ételrendelés
Manapság egyre többen rendelnek ételt házhoz szállítással. Ilyenkor is oda kell figyelni - mindkét fél részéről - a higiéniai előírások betartására, vagyis az alapos kézmosásra, a gumikesztyű és a maszk viselésére.
Alapszabály, hogy ha lehet, bankkártyával fizessünk, a papírpénzen ugyanis akár négy napig is megmaradhat a vírus.
Az ételt fogyasztás előtt mindig melegítsük meg, és csak alapos kézmosás után kezdjünk hozzá. Ha az ételt nem azonnal esszük meg, akkor tegyük át egy másik csomagolásba, és úgy helyezzük a hűtőszekrénybe.
Az éttermek, kifőzdék számára alapvető követelmény, hogy az ételeket megfelelő higiéniai körülmények között készítsék el, és szállítsák ki a fogyasztók számára. Erről a NÉBIH külön tájékoztatót adott ki a járványra vonatkozóan.
Források