Élelmiszerbiztonság a koronavírus idején

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Fontos változás, hogy nem akkor mehetünk bevásárolni, amikor csak akarunk, hanem amikor engedélyezett. Ugyanakkor pánikvásárlásra, felhalmozásra semmi szükség.

Virusmaszk

Virusmaszk

Íme néhány bevásárlási jótanács:

  • ajánlott a kesztyűt és az arcmaszkot még azelőtt felvenni, mielőtt a kosárhoz vagy bevásárlókocsihoz nyúlnánk,
  • ne nyaljuk meg az ujjunkat, ha szét akarjuk nyitni a zacskót pl. a pékáruknál vagy a zöldségeknél!
  • bolton belül is tartsuk meg a két méter távolságot,
  • csak azokhoz a termékeket fogjuk meg, amiket biztosan meg is veszünk,
  • bevásárlólista sokat segít, hogy ne töltsünk több időt a kelleténél emberek között,
  • kerüljük a készpénzes fizetést, bankkártyával fizessünk, ahol lehet.

Ezeket az élelmiszerbiztonsági szempontokat érdemes betartani otthon:

  • A hűtést igénylő élelmiszereket mindig megfelelő hőmérsékleten tároljuk. Ez hűtőszekrény esetén 0-5°C között, míg fagyasztó esetén -18°C alatt legyen.
  • A romlott élelmiszereket azonnal dobjuk ki.
  • A hűtőszekrényt tartsuk tisztán, a fogantyúkat gyakran fertőtlenítsük is, hiszen ehhez érünk hozzá a legtöbbször.
  • A különféle élelmiszereket tároljuk külön, a tojást és a húsokat mindig a többi terméktől elkülönítve rakjuk a hűtőbe, ill. fagyasztóba.
  • Csomagolatlan árut pedig soha ne helyezzünk a hűtőszekrénybe.
  • A fagyasztott élelmiszereket vegyük meg utoljára, és hűtőtáskában szállítsuk haza, majd rögtön helyezzük a termékeket a mélyhűtőbe.
  • A csomagolás eltávolítása után mindig mossuk meg a kezünket, hogy innen se kerülhessenek vírusok az élelmiszerekre.
  • A fagyasztott élelmiszereket a kiolvasztás után azonnal használjuk fel, és semmiképp se fagyasszuk le őket újból.

Online ételrendelés

Manapság egyre többen rendelnek ételt házhoz szállítással. Ilyenkor is oda kell figyelni - mindkét fél részéről - a higiéniai előírások betartására, vagyis az alapos kézmosásra, a gumikesztyű és a maszk viselésére.

Alapszabály, hogy ha lehet, bankkártyával fizessünk, a papírpénzen ugyanis akár négy napig is megmaradhat a vírus. 

Az ételt fogyasztás előtt mindig melegítsük meg, és csak alapos kézmosás után kezdjünk hozzá. Ha az ételt nem azonnal esszük meg, akkor tegyük át egy másik csomagolásba, és úgy helyezzük a hűtőszekrénybe. 

Az éttermek, kifőzdék számára alapvető követelmény, hogy az ételeket megfelelő higiéniai körülmények között készítsék el, és szállítsák ki a fogyasztók számára. Erről a NÉBIH külön tájékoztatót adott ki a járványra vonatkozóan.

Források