Információk a magyar állampolgárok haza és külföldre utazásáról - FRISSÍTVE

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A cikk tartalma már nem aktuális, a Kormány 2020. szeptember 1- jétől 408/2020. rendeletével módosította a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Magyarországra történő beutazás új szabályairól bővebben itt tájékozódhat.


Utazhatok külföldre?

A kormány a külföldre történő utazást nem tiltotta meg a lakosság számára, ez alapján tehát lehet külföldre utazni. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű, ugyanis március 28-tól kijárási korlátozás van érvényben. 

Ennek lényege, hogy csak a kormányrendeletben meghatározott esetekben hagyhatjuk el otthonunkat, ezek között pedig nem szerepel a külföldi utazás, vagyis ez esetben a rendőrség pénzbírságot is kiszabhat. 

Fontos tudni azonban, hogy külföldre utazáskor nem csak a hazai, hanem a célország előírásait is figyelembe kell venni. Egyes országokban ugyanis beutazási tilalom van érvényben, máshol pedig igazolnunk kell, hogy nem vagyunk fertőzöttek. 

Az ezzel kapcsolatos tájékoztatót a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán tudja elolvasni, idekattintva. 

Mivel a kijárási korlátozással járó büntetések kapcsán az Operatív Törzs nyilatkozata szerint a józan ész meghatározó szerephez jut, így azt mondhatjuk, hogy igen, utazhatunk külföldre, a legtöbben legalábbis. 

 Bizonyos személyek külföldre utazásához ugyanis külön engedély szükséges, ezek a következők:

    • egészségügyi dolgozók,
    • honvédek, tartalékos katonák és honvédelmi alkalmazottak,
    • a rendvédelmi szervek tagjai és a rendvédelmi igazgatásban dolgozók,
    • a NAV alkalmazottai,
    • a kormánytisztviselők.

Magyar állampolgárként hazautazhatok?

Igen, a magyar állampolgárok minden esetben hazautazhatnak Magyarországra. 

A belépéskor azonban mindenkinek át kell esnie egy egészségügyi vizsgálaton, amit az Országos Mentőszolgálat végez. A további lépéseket ennek a vizsgálatnak az eredménye határozza meg. 

Ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor az illetőnek kötelező a kijelölt karanténba vonulnia, ezek általában az erre kijelölt kórházak, tehát semmiképp sem otthoni karantén. Ennek tartama sem egységesen 14 nap, a további vizsgálatok és tünetek függvényében több idő is lehet. 

Ha nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a beutazott személynek kötelező otthoni karanténba (hatósági házi karantén) vonulnia 14 napra, valamint kötelező az illetőt regisztrálni a járványügyi nyilvántartásba. A hatósági házi karantén a lakcímkártya szerinti lakóhely, illetve tartózkodási hely lehet. 

Ha az illetőnek nincs magyarországi lakcíme, akkor kijelölt karanténba kell vonulnia, vagy el kell hagynia az országot. 

Minden esetben kötelező a karantén?

Nem, ha az illetőn nem jeletkeznek a tünetek, és bizonyítani tudja, hogy külföldön minimum 14 napot töltött karanténban (az önkéntes karantén esetén ez természetesen nem bizonyítható), vagy megfertőződött a vírussal, de külföldön gyógyultnak nyilvánították, akkor nem kötelező a 14 napos karantén. 

Ha nincsenek tünetei, de a fentieket nem tudja bizonyítani, akkor az ORFK rendészeti főkapitánya adhat felmentést méltányossági kérelem alapján. 

Az egészségügyi vizsgálatot ez esetben is elvégzik. Akkor kérhető a méltányossági kérelem, ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn. A járványügyi hatóság nyilvántartásába az illető azonban ez esetben is bekerül, ameddig a karantén tartana.

A méltányossági kérelmet a [email protected] email címre kell elküldeni. Ennek nincsenek formai követelményei, formanyomtatvány sem létezik hozzá, és az sincs megszabva, hogy mire lehet benne hivatkozni. 

A kérelmet azonban nem lehet már a hazautazás előtt beadni, ennek feltétele ugyanis a kötelező egészségügyi vizsgálat.